Boek
Nederlands

Waarom het nooit bananen regent

Daniel Billiet (auteur), Paul Verrept (illustrator)
+1
Waarom het nooit bananen regent
×
Waarom het nooit bananen regent Waarom het nooit bananen regent
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Gedichten rond onderwerpen als broer en zus, ikke, school, vriendjes, dieren en de wereld. Met fantasievolle zwart-witillustraties met een enkele steunkleur. Vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen van ca. 9 t/m 12 jaar.
Titel
Waarom het nooit bananen regent
Auteur
Daniel Billiet
Illustrator
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2020
137 p. : ill.
ISBN
9789462915060 (hardback)

Besprekingen

Daniel Billiet schrijft al 45 jaar poëzie voor met name kinderen en jongeren. Deze verzamelbundel bevat een selectie uit zijn eerder verschenen werk (zo'n 15 bundels* die verschenen tussen 1979 en 2018), aangevuld met veertien nieuwe gedichten. De gedichten zijn thematisch gerangschikt rond negen thema's waaronder vader en moeder, ikke!, allemaal beestjes, bomen over bomen, denkend aan school en vriendjes en liefjes. De gedichten zijn vaak reflectief van aard en bevatten mooie observaties van de binnen- en buitenwereld. Sterk is de sfeertekening en het beeldend taalgebruik met zinnen die blijven hangen als: ‘De slaap spant een strik met sterren rond de doos van de nacht’ en ‘Ik zing mijn huis met elke stap’. De gedichten hebben een vrije vorm en laten vaak veel ruimte voor eigen interpretatie, waardoor het de moeite waard is ze vaker te herlezen. Ook de illustraties van Paul Verrept in zwart-wit met een enkele steunkleur laten veel ruimte voor de verbeelding. Keurig verzorgde uitgave …Lees verder

Waarom het nooit bananen regent

De dichtbundel Waarom het nooit bananen regent is een selectie uit het werk van Daniel Billiet gericht op jongere kinderen. Daarnaast zijn er ook nieuwe gedichten, niet eerder gepubliceerd in boekvorm. Met negen hoofdstukken geeft Daniel Billiet een ruim aanbod aan gedichten die thuishoren in de leefwereld van kinderen. De hoofdstukken gaan over familie (oma en opa, vader en moeder, mijn broer en zus en ikke!), maar ook beestjes, liefjes en school krijgen een plaats in deze bundel.De gedichten van Daniel Billiet zijn origineel en grappig. Hij schrijft vanuit de ogen van het kind. Zo wordt opa geportetteerd als geen haar meer, behalve in de neus en oren. De gevoelens en gedachten van een kind worden op een speelse wijze neergezet. Vrolijk, maar tevens hard of verrassend zijn de onderwerpen, zoals een vader die zijn kind slaat of een kind dat een onbekende helpt. Ja, zelfs gedichten over het Coronagebeuren zijn opgeschreven.Met deze dich…Lees verder

Over Daniel Billiet

Daniel Billiet (Gent, 17 april 1950) is een Vlaams schrijver, dichter, scenarist en leraar.

Biografie

Geboorte en jeugd

Daniel Billiet [spreek uit als biel–jet] werd geboren in Gent op 17 april 1950. Later werd zijn vader hoofdboekhouder in Gent, zijn moeder is altijd huisvrouw gebleven. Billiet was de vierde van zes kinderen. Hij had twee oudere zussen, één oudere broer en twee jongere. "Op een bepaald moment zaten we met de vier broers Billiet allen op dezelfde school: het Sint-Amandusinstituut in Gent, een school van de Broeders van de Christelijke Scholen. Maar ik heb niet geleefd op die school, mijn lichaam hing daar rond. Ik was ergens anders. In dromen, in boeken, in verhalen, in wensen en verwachtingen."

In zijn jeugdjaren was Billiet een heel goede sprinter. Bij de scholieren en cadetten scoorde hij hoog tijdens provinciale en nationale atletiekwedstrijden.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek