Boek
Nederlands

De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes

Kristien Dieltiens (auteur), Milja Praagman (illustrator)
+1
De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes
×
De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes

De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Titel
De wereld in mijn handen : beeldige hand- en vingerversjes
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
103 p. : ill. + dvd
ISBN
9789058388940 (hardback)

Besprekingen

In De wereld in mijn handen opent Kristien Dieltiens haar verzameldoos vol oude hand- en vingerversjes. Hansje Pansje kevertje, kabouters Snik en kabouter Snak, Jantje, Pietje en Grietje, Moriaantje zo zwart als roet, ze wonen er allemaal. Veertien engeltjes wijzen me net als veertig jaar geleden, de weg. Mijn grootmoeder is er al lang niet meer, maar haar stem vind ik terug in Dieltiens oude doos. '’s Avonds als ik slapen ga / lopen mij veertien engeltjes na / Twee aan mijn hoofdje / twee aan mijn voetjes / [...] twee die me wijzen / naar ‘s hemels paradijzen.’
‘Onze handen toveren’, stelt Dieltiens in het voorwoord. ‘Met onze handen scheppen we een wereld van beelden die de kinderlijke creativiteit en fantasie ontwikkelen. [...] die hebben we nodig om inhoud en kleur aan ons leven te geven.’ Op de meegeleverde dvd laat de auteur zien hoe je met vingers en handen een fascinerend poppenspel kan spelen. En ‘zien doen, doet doen’. Je moet geen ervaren speler zijn om kinderen…Lees verder
Verzameling ritmische versjes, handspelletjes en een paar liedjes, zowel bekende als nieuwe, om met jonge kinderen uit te voeren. In een inhoudsopgave is een indeling aangebracht in bijvoorbeeld aantal kinderen, spelletjes op schoot of met kleine attributen. Bij de versjes zelf staan echter geen spelaanwijzingen, maar een groot aantal worden verbeeld op de bijgeleverde dvd. Per dubbele pagina staan een tot vier versjes, voorzien van goed passende, zorgvuldig gemaakte kleurenillustraties, bij bijna elk versje een. Met een inleiding van de auteur. Fraai vormgegeven, waardevolle uitgave op glanzend papier die een peuter- en kleuterleven meegaat. De versjes stimuleren de taalontwikkeling en die van de motoriek en bieden interactief leesplezier. Aanrader voor thuis, in de kinderopvang en de kleutergroepen. Vanaf ca. 2 t/m 6 jaar.

De wereld in mijn handen

Dit boek bevat een schat aan kinderversjes. De samenstelster heeft niet minder dan 115 versjes en liedjes verzameld en er hand- en vingerspelletjes bij bedacht. Een gigantisch werk! Ze is daarvoor niet alleen in de traditionele liedjes van bij ons gaan zoeken maar ook buiten de grenzen. Slechts tien van de 115 versjes zijn mij bekend, één enkel zelfs dat mijn vader zeventig jaar geleden voor mij zong. Op de bijhorende dvd kun je zien welke gebaren en bewegingen bij elk versje kunnen gemaakt worden. Sommige versjes worden ritmisch voorgedragen, anderen gezongen. Het boek is ingedeeld als volgt: 1. Versjes voor 1 of meerdere kinderen (40); 2. Vingerversjes en handspelletjes met 1 kind op schoot, ook met variaties op de handspelletjes (14); 3. Vingerversjes en verhaalversjes met kleine attributen (10); 4. Beeldende liedjes (7); 5. Spelletjes met baby of jonge peuter (8); 6. Aanvullende verhaalversjes om zelf mee aan de slag te gaan (36).
n de inleiding benadrukt de samenstelster he…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia

Suggesties