De duivel zit in de details

De duivel zit in de details
Besprekingen
Leïla Slimani schrijft strijdlustig en zonder zelfcensuur
Een boekje ter grootte van je hand, maar met een reusachtige zeggingskracht. Dat is De duivel zit in de details, een bundeltje van zes verhalen en artikelen van Leïla Slimani. De stukken verschenen eerder in het tijdschrift Le 1. Het is nu ook in goed Nederlands te lezen; Slimani heeft maar geluk met haar Nederlandse vertaler, Gertrud Maes.
De fictie van Slimani is vol compassie, maar niet zonder realiteitszin. Het titelverhaal is een mooi voorbeeld. Het gaat over een man die zich zorgen maakt om het oprukkende religieuze fanatisme in zijn stad. Het zit in kleine dingen: de Saoedische prediker op de radio die aanstaat in de taxi, de werkster die zegt 'ik kan niet meer voor u werken als u alcohol drinkt'. Zijn vrouw vindt dat hij overdrijft.
In de essays, die eerder verschenen naar aanleiding van de terroristische moordpartijen op 7 januari en 13 november 2015 in Parijs, is Slimani's woede bijna voelbaar. 'Wij moeten onverzettelijk zijn en het hoofd geheven houden…Lees verder
De duivel zit in de details
Eerste zin. Met de jaren is Anime Moussa een bange man geworden.
Het Franse weekblad Le 1 probeert voorbij de waan van de dag te denken. Het laat een breed spectrum aan filosofen en wetenschappers aan het woord en opent steevast met een vrije tribune van Franse topauteurs, zoals Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio en Leïla Slimani. De duivel zit in de details bundelt zes bondige teksten van die laatste die in toon variëren: sommige lezen als een parabel, andere als een tirade.
Titels als Fundamentalisten, ik haat jullie! en Een leger van pennen beloven vitriool maar hoe goedbedoeld ook, Slimani blijft steken in voorspelbare gemeenplaatsen. Ja, ze komt op voor de vrije meningsuiting maar wie heeft dat niet gedaan na de aanslag op Charlie Hebdo? Of ze vergist zich schromelijk van vijand: jazeker mag je kritiek geven op Michel Houellebecq maar hem laf noemen? Houellebecq, de gevaarlijkste romancier van het decennium, die onversaagd religies en culturen door de mangel haalt?
Fijn ook dat Slimani, dwars teg…Lees verder