Twee oplichters plannen een grote zwendel, als onverwacht de dochter van een van hen opduikt
Titel
Matchstick men
Regisseur
Ridley Scott 1937-
Acteur
Nicolas Cage Alison Lohman Sam Rockwell
Naar het werk van
Eric Garcia
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 112 min.
Aantekening
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels voor slechthorenden Taalkeuze: Engels, Frans
EAN
7321931246774

Besprekingen

Matchstick men zijn oplichters en Roy (Nicholas Cage) en Frank (Sam Rockwell) zijn meesteroplichters. Roy heeft echter ook verschillende dwangneuroses en tics. Maar zijn leven verandert als zijn veertienjarige dochter, die hij nog nooit ontmoet heeft, in zijn leven komt. Zij blijkt zijn oplichterskwaliteiten geërft te hebben en samen met zijn maat zetten ze een grote zwendel op touw. Positieve recensies in de pers voor deze tragikomedie van Ridley Scott. Ronald Ockhuysen (Volkskrant 25-9-'03) vindt de film puur vakmanschap. 'Knap gemaakt, dwars geacteerd, en spic-en-span gedraaid (...)'. Ook Koen Kleijn (Algemeen Dagblad 25-9-'03) vindt de film vakkundig gemaakt en Nicolas Cage in grote vorm. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric Garcia.

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia