Boek
Nederlands

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout (auteur)
+1
De gemene moord op Muggemietje
×
De gemene moord op Muggemietje De gemene moord op Muggemietje

De gemene moord op Muggemietje

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Muggemietje vliegt de klas binnen, maar dat had ze beter niet kunnen doen! Ze raakt bekneld in een boek dat dicht klapt en is dood. Volgens de kinderen is het boek de moordenaar, maar daar zijn de letters het niet mee eens! Ze gaan op zoek naar de echte dader. De speelse typografie geeft de strijd weer tussen boek en letters. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Onderwerp
Boeken, Letters, Muggen
Titel
De gemene moord op Muggemietje
Auteur
Ted van Lieshout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020
[76] p. : ill.
ISBN
9789025878924 (hardback)

Besprekingen

Muggemietje vliegt door de klas, maar dan raakt ze bekneld door een dichtklappend boek en is ze dood. Net als in 'Ze gaan er met je neus vandoor'* (2018) van deze dichter-kunstenaar zijn de werkelijke hoofdpersonen de letters en woorden in een boek. Ze zijn onthutst als het boek, beschuldigd van de moord op de mug, voor straf in de kast moet staan. Zo zijn ze in het donker en blijven ze misschien wel voorgoed ongelezen. En dus doen ze hun best om de ware moordenaar te vinden. Maar eerst moeten ze het boek nog overhalen mee te werken. Het poëtische verhaal wordt grotendeels verteld en vormgegeven in een fraai spel met typografie. Het in- en uitleidende gedicht is een knipoog naar de poëzie van Annie M.G. Schmidt en de dichter leeft zich heerlijk uit in een allittererende tirade met elke letter van het alfabet. Een origineel boek waarin wederom veel te genieten en te ontdekken valt in taal en beeld. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Biografie

Jeugd

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, en de roman Mijn meneer. Over de totstandkoming van…Lees verder op Wikipedia